Reklama
 
Blog | Daniel W. Zeman

Zdeněk „Hitler“ Troška

Zdeněk Troška o sobě v novinovém rozhovoru prozradil zajímavé věci. Jde o jeho hloupost, nebo o pokračování kampaně k Babovřeskám?

Mnozí lidé budou mít tento text za pokračování imaginární nenávistné kampaně „kritiků a intelektuálů“, o níž Troška tak rád mluví. To však není pravda. Reaguji pouze na jeho dnešní výroky, které by rozhodně neměly být opomenuty. Jsou demagogické, lživé a mělo by se jim oponovat.

V dnešním rozhovoru pro Mladou frontu Dnes nám toho o sobě oblíbený český režisér řekl více než dost. Postěžoval si, že mu nikdo nedá peníze na opravdový umělecký film, který by tak rád natočil. Vytkl Bohdanu Slámovi, že jeho filmoví hrdinové mluví sprostě. Vyznal se ke své lásce k Felliniho filmům. Kromě toho však prozradil, že neví lautr nic o historii, pohrdá svobodou a současný režim mu přijde mnohem nesnesitelnější než ten komunistický.

Opravdu to není hezké počtení, osobně mě to však vůbec nepřekvapuje. Zdeněk Troška vždy tíhl k populistickým a lidovým názorům, které pak prezentoval ve svých filmech. Kupříkladu v Babovřeskách se velice krutě naváží do věřících lidí a menšin a ustavičně nastavuje zrcadlo dnešní společnosti. Činí tak ovšem jalovým a trapným způsobem. Ale jeho filmům se zde věnovat nebudu, je potřeba jej konfrontovat s iracionálními názory, které zastává.

Reklama

Zdeněk Troška v rozhovoru přejímá doposud přežívající nacistickou propagandu a považuje Adolfa Hitlera za toho, kdo postavil Němce na nohy, dal jim práci a jídlo. Není nic odpornějšího, než tvrdit, že Hitlerova politika byla sice z jedné poloviny zavrženíhodná, ale že jsou zde i dobré věci, jak Troška tvrdí. Pan režisér by si měl v prvé řadě uvědomit, že cokoliv, co kdy kancléř Adolf Hitler udělal, směřovalo k jedinému cíli – ovládnutí světa bez podřadných ras a zvrhlých faktorů. V tomhle ohledu by byl Slovan Zdeněk Troška, navíc s homosexuální orientací, první na cestě do vyhlazovacího tábora.

Ano, za Adolfa Hitlera nezaměstnanost poklesla a lidé, kteří ohnuli hřbet a vzdali se morálních zásad, se měli lépe než za hospodářské krize ve Výmaru – dělo se tak ovšem kvůli masivní militarizaci celé německé společnosti, jejíž důsledky si každý může prohlédnout v Osvětimi – Březince.  Prosperita vzrostla i díky arizaci židovského majetku a posléze hospodářským rabováním okupovaných území. Opravdu by mě zajímalo, co je v Troškově podání nezavrženíhodný aspekt Hitlerovy politiky. Žádný takový neexistuje. Pokud někdo tvrdí, že ano, neví, o čem mluví, a o Třetí říši četl maximálně tak v Blesku.

„Jestli si myslíte, že je to tak úžasný, ta svoboda, já vám to brát nebudu. Já si to nemyslím.“ Poslední Troškova myšlenka v rozhovoru je destilátem onoho malého Čecháčka, který vymění vlastní svobodu (myšlení, vyznání, pohybu, volby) za kus žvance a pivo k obědu. Jsem ten poslední, kdo by mu podobné myšlenky bral, to je totiž ten luxus, který mu jím opovrhovaná svoboda dává. Může si tvrdit, že Hitler byl fajn chlap, že minulý režim byl lepší, dokonce může svobodně tvrdit, že svoboda je na prd. A já zase můžu svobodně a naplno říct jediné: Zdeněk Troška je nebetyčný blbec.