Reklama
 
Blog | Daniel W. Zeman

Konspirační teorie – frontální útok na pravdu #1

Jsou všude kolem nás. Mají něco hrozného za lubem a spřádají své tajné plány. Mossad? CIA? Ilumináti? Ne, konpirační teoretici. Nebezpeční lidé, kteří si získávají čím dál více pozornosti. I mezi českým obecenstvem.

Jednou z nejneuvěřitelnějších věcí na světě je neblahá skutečnost, že tvor, který dokázal v minulém století přistát na Měsíci, zkrotit atom, naklonovat ovci nebo transplantovat srdce, se stále nezbavil iracionálního a sebezničujícího myšlení. Skutečně, existují masy lidí, které věří, že nějaká rasa je nadřazená jiné (rasisté), že židé jsou ďáblovi sluhové (antisemité), že svět bez soukromého majetku je krásná věc (komunisté), že svět bez židů je krásná věc (nacisté), že by děti měly skákat přes kozu (tělocvikáři), že Nonstop je skvělá muzika (fanoušci Michala Davida), že je normální obalovat knedlík v trojobalu a žvatlat u toho jako opilý mužik (osazenstvo mimibazaru). A konečně jsou zde lidé, kteří si vytvořili imaginární svět a snaží se ostatní přesvědčit, že nás všechny ovládají tajná společenství, která můžou za všechny války, ekonomické krize, za sedm božích ran a dokonce i za toho Michala Davida – jsou to zkrátka zastánci konspiračních teorií a jsou slyšet tím víc, čím jsou lidé zoufalejší a zklamanější a hledají příčinu všude jinde než v sobě.


Je mi naprosto jasné, že se tímhle textem zařadím do panteonu bezvěrců (podle konspirátorů „samozvaných odborníků“, jaké chucpe), kteří se odvážili zpochybnit Pravdu. Hodlám se však zabývat spíše druhotnými následky činnosti konspirátorských mašíblů a rozborem ukázky jejich manipulace. Domnívám se, že sílící podpora těchto názorů, nám přinese v budoucnu jen a jen trápení.

 

Reklama

Jak přistupovat k bludařům?

Předem zdůrazňuji, že s konspirátory odmítám o jejich bludech polemizovat, či s nimi zahajovat jakoukoliv formu diskuze. Zaprvé, tito lidé buď vědí, že lžou a sledují tím své skryté a nečestné záměry – což je třeba příklad neonacistů z řad revizionistů. Nebo svým teoriím věří natolik bezmezně, že jakákoliv konverzace je hučením do dutého dubu. Vyvrácení jimi prezentovaných teorií (obvykle je jen přejímají a odkazují stále na tytéž stránky a pochybné zdroje) považují za útok na počestnost svou, své rodiny, jakož i nejvzdálenějšího příbuzenstva.

Sami své teorie verifikovat nemohou nebo jen velmi ztěžka, obvykle se je proto snaží potvrdit dalšími a dalšími teoriemi. Vzniká jim z toho nesourodý pejskokočičkovský dort, ale to je jim putna. V mnoha případech ani potvrzení vědeckými prostředky nepotřebují, protože „to tak prostě je a tečka!“. Při zahnání do kouta logickými argumenty pak jednají útočně a argumentují ad hominem. Je proto nad míru jasné, že naše pokusy jsou předem odsouzeny k neúspěchu.

Za druhé, jakákoliv diskuze s konspirátory je automaticky kvalifikuje jako druhou stranu sporu. Tedy jako lidi, kteří by měli mít svůj názor, byť lišící se od našeho, podepřený fakty. Konspirátoři však s fakty zachází velmi volně, pokud si je přímo nevycucají z prstu nohy, rozumějte, že si je vymyslí. Upozorňovala na to i Hannah Arendtová v eseji Pravda a politika: „Fakty formují názory a názory ovlivněné různými zájmy a emocemi se mohou lišit, a přesto být legitimní, pokud respektují faktickou skutečnost. Ze svobody mínění je fraška, není-li zaručena informovanost o faktech a zpochybňují-li se fakty samy.“ 

Podobně jednala historička Deborah E. Lipstadtová s šiřiteli jedné z nejznámějších konspirátorských teorií, s popírači holocaustu, respektive s jejich nejnebezpečnější odnoží – revizionisty (však je znáte, tvrdí, že při holocaustu zemřelo maximálně pár tisíc židů na tyfus, protože se nemyli).

Není sebemenší důvod, proč tak nečinit se všemi ostatními konspirátory, ať už s lidmi, kteří si myslí, že Dvojčata byla zničena řízenou detonací (Mossadem), že Titanic byl potopen kvůli pojišťovacímu podvodu (kteroužto pojišťovnu vlastnili židi, beztak) nebo že zeměkoule je dutá a vchod do středu země je na Antarktidě. Ať už je na každém šprochu pravdy trochu, přece nebudu diskutovat s člověkem, který si myslí, že střed planety je dutý. Stejně tak se nebudu dohadovat s člověkem, který si myslí, že do Pentagonu narazila řízená raketa a naprosto ignorují desítky lidí, kteří viděli, jak do budovy naletěl obrovský Boeing. Jsou to lidé, kteří soustředěně útočí na fakta a manipulují s veřejným míněním.

 

Jak uvažují bludaři?

Paradoxní je jejich nedůvěra v nadnárodní média, přestože z nich čerpají většinu informací. Kvalita současné novinařiny je ve většině případů nevalná, čehož konspirátoři velmi rádi využívají a zneužívají. Chyby jsou vydávány za důkazy spiknutí, kvalitní žurnalistika naopak slouží spikleneckým účelům. Konspirátoři jsou ve většině případů odkázáni právě na zprávy a pořady západních médií. I proto se setkáme pouze s konspiracemi západních demokracií, Čína, Rusko, ani další země s nesvobodnými médii jakoby neexistovaly. Přitom konspirační teorie ohledně ruské vlády podporuje mnohem více důkazů. O pravdu jim však jde až v poslední řadě. 

Konečně se dostávám k důvodu, který mě vedl k tomu, abych přemohl svou nechuť psát na blog. Jedná se o fascinující video, které se v současnosti šíří sociálními sítěmi a sdílí jej více lidí, jak městskou legendu o ostříhané holčičce na záchodech v nejmenovaném království dřevotřísky. Video nám sděluje šokující informaci – na olympijských hrách v Londýně vybuchne atomovka! Je to naprosto jisté! Nevěříte? Ach, vy malověrní. Tak se podívejte sami. 

 

 

Zhlédnuto? Skvělé, není-liž pravda? Když jsem to poprvé viděl, nemohl jsem se přestat smát. Úsměv mi zamrzl na rtech, když jsem si v komentářích přečetl, kolik lidí je spravedlivě rozhořčeno, když se dozvědělo, co ti nahoře chystají za podlost. A co více, video odkazuje na web „zpravodajského“ serveru AC24. Ten má na Facebooku přes 4 000 fanoušků, kteří na toto a podobná videa (nejčastěji o 11. září) upozrňují kdykoliv se naskytne příležitost. Uvědomil jsem si, jak jednoduché je manipulovat s lidmi, kteří přestávají věřit v autority (za což si do značné míry mohou ony samy), ale velmi ochotně naslouchají samozvaným mesiášům

Vždyť všechno v tom videu o Londýně je pravda, kterou se z židy ovládaných masmediálních korporací nemají šanci dozvědět. Celé to dává smysl! Ale oni naštěstí prohlédli, na rozdíl od ostatních ovcí. Dokážu si představit, jak se takoví konspirátoři po zhlédnutí cítí. Jsou víc a víc paranoidní, jako běloruští disidenti potají sledují videa na YouTube, mají skrytou IP adresu, na každém rohu vidí agenty CIA. Celý svět, všechny ty složité a komplexní mezinárodní vztahy, které dodnes nepochopili nebo chápat odmítali, mohou spláchnout do záchodu. Stejně je to jen kamufláž a pimprlové divadlo, které řídí Bilderberg/Ilumináti/Zednáři/Židi/hasiči.

Proč hasiči?

A proč židi?

Ve druhém dílu video podrobněji rozeberu, respektive se zaměřím na postupy, kterými konspirátoři balamutí naivky, hlupáky, ale i vcelku normálně uvažující lidi.